Unicum
A szeszfőzdék, gyártók szinte az egész világon az optimális illat- és íz harmónia ötvözésével törekednek megalkotni azt az egyedi, tipikus ízt, ami bárhol felismerhető. Az efféle törekvések egyik eredményeként megszületett Magyarországon az "ágyas pálinka". Készítése során a pálinkát "gyümölcságyon érlelik", különféle gyümölcsök, virágok, magvak adják meg végleges ízét. A gyümölcsök lesüllyedjen a pálinka aljára, ezáltal mintegy ágyat képezve lágyítják ízét és különlegessé teszik aromáját.
A párlat bioaktív anyagokat, különböző gyógynövényeket tartalmaz, így született meg az alkoholtartalmú gyógyító ital. A legnépszerűbb, legértékesebb és legjobb hatást kifejtő gyógy párlatok, az egyes nemzetek különleges és egyedi italává váltak a történelem folyamán, mint például a Becherovka Csehországban, a Jägermeister Németországban, Magyarországon az Unicum terjedt el leginkább és vált igazi Magyar itallá, Hungarikummá.