Borturizmus Magyarországon

Borturizmus Magyarországon

Szállás Magyarországon

Magyarország - a minőségi borok hazája

Borturizmus

Borturizmus, borászat Magyarországon

A magyarországi borkultúra napjainkban ismét előtérbe került, az egyik vezető idegenforgalmi ágazatnak számít a turisztika terén. A magyarok igazi borász és borfogyasztó nemzetnek számítanak, mint Olaszország és a tészta. Viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a magyarországi borkultúra nem csupán a Tokaji borokból és az Egri Bikavérből áll! A magyarországi szőlészetek, borpincék 22 borvidék és 7 borászati régióból tevődnek össze.

Magyarország hagyományos bortermelő vidéknek számít Európában, köszönhetően kiváló adottságainak, kedvező éghajlati viszonyainak és természetesen a nagyszerű magyar földnek! Azon kevés országok egyikének számít, ahol szinte az összes közismert és közkedvelt szőlőfajta megterem.

borászat MagyarországAz egyes vidékek bormúzeumai a mai napig őrzik a borászati hagyományok, történelem írásos emlékeit, leleteit a régmúltból. A legértékesebb magyar borok teljes palettájához a klasszikus fajok tartoznak a fehérboroktól a vibráló vörösborokon keresztül, a lágy édes fajtákig.

A napjaink Magyarországa területén folytatott borászat történelme egészen az ősi időkig nyúlik vissza. A magyarok Pannóniába érkezésükkor már élő szőlőtermesztési kultúrát találtak itt, melynek gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ezt a kultúrát fejlesztették tökéletesre az évszázadok során.

Magyar borok a mindennapokban

Magyarországon a bor a kulináris élvezetek állandó és elengedhetetlen részét képezte és képezi. A hagyományos, ízletes, ám nehéz magyar ételek zsírban és fűszerekben gazdagok, ezért szinte kihagyhatatlan volt az egészséges és könnyű száraz fehérbor egy-egy étkezés után. A családi ünnepségek elengedhetetlen része volt, legyen szó keresztelőről, esküvőről, de az üzletkötéseknél is fontos szerepet játszott! A bor használatos volt a népi gyógyászatban is egyaránt. Az egyik leghíresebb király, Mátyás is közismert volt a jó magyar borok iránti rajongásáról.

Napjaink Magyarországa számtalan, világszerte elismert, híres szakemberrel büszkélkedhet a borászat terén. Rengeteg külföldi borászat és borászati akadémia alkalmazza a magyar szakembereket, mivel világszínvonalon is elismertek munkáik. Az ágazatban dolgozó legismertebb szakemberek közé Kozma Pál, Ásványi Ákos, Kállay Miklós, Csepregi Pál, Kádár Gyula tartoznak.

Borászatok és borpincék áttekintése Magyarországon

TIPP Ramasetter Pince      Balatonfelvidéki borvidék

Ramasetter Pince    

Sümeg - Balatonfelvidéki borvidék (Balatoni borrégió)

A Ramasetter Pincészet bortermelői hagyományai több generációra nyúlnak vissza. A családi gazdaság 3,5 hektáros területen helyezkedik el, a magával ragadó Fehérkő sziklák lábánál, Sümeg-Öreghegy vidékén. A leginkább termelt borfajta a közismert szürkebarát, de az Öreghegyen termelt borok között a kékportó, kékfrankos, sauvignon és cabernet szerepel, a számos további fajta mellett, mint a chardonnay, irsai olivér, vagy a tramini. A szőlészet nagy figyelmet fordít...

TIPP Egri Korona Borház és Borfalu Egri borvidék

Egri Korona Borház és Borfalu

Demjén - Egri borvidék (Egri borrégió)

Az Egri Korona Borház és Borfalu, Eger híres szőlőtermesztő és bortermelő vidékén helyezkedik el, mint a borkultúra bástyája. A Borház egyik legfőbb kitűzött célja, hogy megismertesse a borok szerelmeseivel Magyarország egyik nemzetközileg is elismert borászatának mindennapjait. Budapesttől 1 órás autóútra helyezkedik el, Eger történelmi, barokk városának közelében. A szőlőültetvények szívében található, összesen 270 hektár alapterületen, Demjén szélén. Az...

Etyeki Kúria Borgazdaság Kft  Etyek-Budai borvidék

Etyeki Kúria Borgazdaság Kft

Etyek - Etyek-Budai borvidék (Észak-Dunántúli borrégió)

Az Etyeki-Örehegyen található az Etyeki Kúria Borászat, mely 1996 óta termeli kiváló, minőségi borait. Kezdetben 2 hektáros területen folyt a szőlőművelés. Négy év elteltével, a 150 évnyi hagyománnyal rendelkező sváb pince felett egy modern feldolgozó és kellemes borkóstoló helyiség alakult. A folyamatos fejlesztéseknek, innovációknak köszönhetően a szőlőtermesztő terület 18 hektárra bővült ki. Az Etyeki Kúria Borászat volt az első, aki az Etyek-Budai...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információkElfogadom