Borturizmus Tokaj-Hegyalja borvidék
Magyarország - a minőségi borok hazája
Borturizmus, borászat Magyarországon
A magyarországi borkultúra napjainkban ismét előtérbe került, az egyik vezető idegenforgalmi ágazatnak számít a turisztika terén. A magyarok igazi borász és borfogyasztó nemzetnek számítanak, mint Olaszország és a tészta. Viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a magyarországi borkultúra nem csupán a Tokaji borokból és az Egri Bikavérből áll! A magyarországi szőlészetek, borpincék 22 borvidék és 7 borászati régióból tevődnek össze.
Magyarország hagyományos bortermelő vidéknek számít Európában, köszönhetően kiváló adottságainak, kedvező éghajlati viszonyainak és természetesen a nagyszerű magyar földnek! Azon kevés országok egyikének számít, ahol szinte az összes közismert és közkedvelt szőlőfajta megterem.
Az egyes vidékek bormúzeumai a mai napig őrzik a borászati hagyományok, történelem írásos emlékeit, leleteit a régmúltból. A legértékesebb magyar borok teljes palettájához a klasszikus fajok tartoznak a fehérboroktól a vibráló vörösborokon keresztül, a lágy édes fajtákig.
A napjaink Magyarországa területén folytatott borászat történelme egészen az ősi időkig nyúlik vissza. A magyarok Pannóniába érkezésükkor már élő szőlőtermesztési kultúrát találtak itt, melynek gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ezt a kultúrát fejlesztették tökéletesre az évszázadok során.
Magyar borok a mindennapokban
Magyarországon a bor a kulináris élvezetek állandó és elengedhetetlen részét képezte és képezi. A hagyományos, ízletes, ám nehéz magyar ételek zsírban és fűszerekben gazdagok, ezért szinte kihagyhatatlan volt az egészséges és könnyű száraz fehérbor egy-egy étkezés után. A családi ünnepségek elengedhetetlen része volt, legyen szó keresztelőről, esküvőről, de az üzletkötéseknél is fontos szerepet játszott! A bor használatos volt a népi gyógyászatban is egyaránt. Az egyik leghíresebb király, Mátyás is közismert volt a jó magyar borok iránti rajongásáról.
Napjaink Magyarországa számtalan, világszerte elismert, híres szakemberrel büszkélkedhet a borászat terén. Rengeteg külföldi borászat és borászati akadémia alkalmazza a magyar szakembereket, mivel világszínvonalon is elismertek munkáik. Az ágazatban dolgozó legismertebb szakemberek közé Kozma Pál, Ásványi Ákos, Kállay Miklós, Csepregi Pál, Kádár Gyula tartoznak.