Gyulai kolbász

Gyulai kolbász

A Gyulai kolbász a 19. század végén indult "világhódító hadjáratára". Napjainkban már Gyula városának nevéről szinte mindenkinek a kolbászra jut eszébe. A több mint egy évszázados sikertörténet egyik legfontosabb alakja Balogh József volt, Gyula városának közismert hentese. Hústermékei és az általa készített kolbász rendkívül közkedvelt volt az 1910-es években. Nemzetközi elismerést az 1910-es évben megrendezett brüsszeli világkiállítás aranyérmes címe hozta meg. A nagyüzemi gyártás Stéberl András nevéhez kötődik, aki segédként dolgozott Balogh József műhelyében.

Stéberl a hentesmesterséget Pozsonyban tanulta, majd az első világháborút követően Gyulára költöztek, ekkor került Balogh József műhelyében. A körülbelül 1 éves segédként töltött időszak után először egy szerény kis boltban kínálta hústermékeit, majd miután megismerték nevét, terjeszkedni kezdett. Az 1940-es évben már a húsfeldolgozó üzem igazgatójaként vált közismertté.

Természetesen a titkos receptet az összetevők és fűszerek arányát megőrizte magának, mint a füstölési tartósítási eljárást is. 1935-ben világsiker követte tevékenykedését, a brüsszeli világkiállításon, ahol aranyérmet szerzett. Stéberl András emléktábláját Gyula városa a mai napig őrzi, az egykori villa termében. A kolbászkészítés hagyományos formáját, tradícióját napjainkban is őrzi a Gyulai Húsfeldolgozó üzem.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információk
Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Elfogadom